Yerba Mate

Mate on alun perin luonnonvarainen ikivihreä puu, joka kasvaa noin 15 m korkeaksi puuksi. Nykyään Mateta viljellään paljon, jotta pystytään tyydyttämään kasvavaa kysyntää ja kulutusta sekä tuotantoalueilla, että kaikkialla maailmassa. Mateta valmistetaan puun lehdistä, joiden espanjankielinen nimi on yerba ja portugaliksi erva. Suomessa käytetään yleisesti nimitystä Mate itse puusta, lehdistä sekä juomasta.

Parasta Mateta valmistetaan sekä vihreistä lehdistä että paahdetuista lehdistä kuten teetä. Muihin laatuihin sallitaan myös lehtiruotien tai varsien käyttö, jotka muuttavat jonkin verran Maten alkuperäistä makua. Hottiksen Mate tuotteissa käytetään parhaita maten lehtiä. Maten maku on intensiivinen, melko karvas ja kitkerä. Lisäämällä haudutettuun Mate-juomaan makeutta, kuten hunajaa, sokeria, ruskeaa intiaanisokeria tai keinomakeuttajaa, vähenee Maten karvaus tuntuvasti. Haudutusaika ja Maten määrä vaikuttavat oleellisesti makuun. Perinteisesti Mateta on maustettu sitrushedelmillä ja esimerkiksi mantelilla. Paahdettua mateta käytettäessä juoman väri on tummempi ja maku voimakkaampi. Mateta voi maustaa itse haluamallaan tavalla. Terveystrendiin sopii hyvin Hottiksen Ortus inkivääri-sitruuna Mate, josta voi valmistaa aina halutessaan suosittua terveysjuomaa.

Latinalisessa-Amerikassa Mate on perinteisesti sosiaalinen seurustelujuoma, kuten tee tai kahvi, mutta myös terveydellisistä syistä nautittu juoma. Kuumaa mateta kutsutaan nimellä chimarrão ja kylmää mateta nimellä tereré. Toisaalta käytetty yleisnimi molemmille on chá mate. Koska Mate sisältää runsaasti kofeiinia, kuten kahvikin, käytetään tuottajamaissa maten sisältämästä kofeiinista nimeä mateine.

Maten valmistaminen on helppoa, kuten teen tai kahvinkin. Veden lämpötila 80 astetta, annostus 5 teelusikallista Mateta. Haudutusaika on 5- 10 minuuttia, halutun voimakkuuden mukaan. Mateta voi valmistaa myös pressopannussa tai erilasiten suodattimien avulla. Perinteisesti Mateta juodaan kurpitsasta koverretusta matekupista, calabashista. Juominen tapahtuu matepillillä eli bombillalla, jonkä päässä on reiällinen suodatin. Bombillan astiassa oleva pää voi olla joko litteä tai pyöreä. Bombilla on juomaväline, ei lusikka tai sekoitusväline. Toki Mateta voi juoda myös tavallista tee- tai kahvikupista.

Mate sisältää kofeiinia kuten kahvi ja sillä on huomattavan piristävä vaikutus. Lisäksi mate sisältä flavonoideja, antioksidantteja ja vitamiineja, etenkin C-vitamiinia, mutta myös pieniä määriä A-, B- ja E-vitamiineja. Vihreässä matessa on teobromiinia ja teofylliiniä kuten teessäkin. Muita ravintoaineita matessa ovat magnesium, kalsium, rauta, sinkki, natrium ja kalium.

Matella on paljon erilaisia terveysvaikutuksia ja väittämiä. Vaikutukset perustuvat aidon maten valmistamiseen uuttamalla. Mate voi auttaa esimerkiksi:

• allergioissa
• lisää aineenvaihduntaa, eli auttaa laihduttamisessa kuten teekin
• auttaa hillitsemään diabetesta ja laskea verenpainetta
• hillitsee kolestrolia

Markkinoilla on useita valmiita mate- johdannaisia valmisjuomia, joiden mate-pitoisuudet ja vaikutukset ovat uuttamalla valmistettua mateta paljon pienemmät.
Suosittelemme alkuperäisten matelehtien käyttöä ja maustamaan maten haluamallaan maulla tai käyttämään esimerkiksi Ortuksen valmiita mate-sekoituksia, joista voi hauduttaa terveellistä juomaa aina halutessaan.

Shopping Cart
Scroll to Top