Tee sisältää katekiineiksi kutsuttuja antioksidanttina. Teessä on todettu olevan neljää erilaista katekiinia, jotka toimivat antioksidantteina. Antioksidantit estävät solurasvoja härskiintymästä, eli ne suojaavat soluja vaurioilta, mutaatioilta, mahdollisesti jopa syövältä ja hidastavat vanhenemista. Flavonoidit estävät myös rasvan kertymistä kudoksiin. Toisin sanoen vihreä tee on toimiva laihdutusjuoma. Merkittävimpiä teen antioksidantteja ovat katekiini-flavonoidit, jotka voivat olla antioksidantteina jopa tehokkaampia kuin C – ja E-vitamiini. Vihreä tee sisältää noin 40 % kuivapainosta epigallokatekiinigallaattia (EGCG), joka kemiallisesti kuuluu polyfenoleihin. Teen flavonoidit imeytyvät hyvin suolistosta vereen, jossa niiden pitoisuus on suurimmillaan pari tuntia nauttimisen jälkeen. EGCG:n puoliintumisaika on alle 6 tuntia, ja monien muiden fenolisten yhdisteiden alla 4 tuntia.
Musta tee sisältää noin 6 % katekiineja ja 2,5 % teaflaviineja, joita syntyy teen lehtien käymisessä. Vihreä tee sisältää siis enemmän tehokkaita kasviantioksidantteja kuin musta tee. Eräiden tutkimustulosten mukaan epigallokatekiinit ovat parhaita, tähän mennessä löytyneitä luonnon omia antioksidantteja.
Vihreä tee on parhaiten tutkittuja luonnon tuotteita. Parhaiten tunnetut ainesosat ovat puriinialkaloideja, kofeiini (josta teen yhteydessä joskus käytetään nimitystä teiini), teobromiini ja teofylliini. Viimeksi mainittu on myös perinteisesti käytetty tehokas astmalääke. Sveitsiläisen yliopiston tutkimuksissa on todettu teen parantavan muistia ja lisäävän työtehoa. Tämä johtunee tutkimusten mukaan teessä olevien teobromiinin, teofylliinin ja kofeiinin yhteisvaikutuksesta juuri oikeassa suhteessa. Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä. Näiden ainesosien pitoisuus on 3-5 %, riippuen kasvupaikasta ja korjuumenetelmästä. Muita merkittäviä yhdisteitä ovat flavonoidit sekä ainutlaatuinen glutamiinihappoetyyliamidi niminen aminohappo, aromaattiset aineet sekäpolyfenolit, joita kaikkia on yhteensä noin 20 % teen kuivapainosta.
Tee sisältää runsaasti kasviantioksidantteja, jotka tuhoavat elimistössä syntyviä haitallisia vapaita radikaaleja. Niitä syntyy elimistössä ylimäärin, sekä ulkoisista että sisäisistä syistä. Ulkoisia aiheuttajia ovat muun muassa ympäristömyrkyt, ilman epäpuhtaudet, kuten liikenne- ja teollisuuspäästöt, otsoni, UV-säteily ja tupakansavu. Sisäisiä syitä radikaalien syntyyn ovat muun muassa tulehdustaudit ja muut pitkäaikaissairaudet (esim. nivelreuma), runsas alkoholin käyttö, sekä monet lääkkeet. Emme pääse pakoon vapaita radikaaleja, jotka pommittavat solujamme kymmeniä tuhansia kertoja minuutissa. Jos antioksidanttisuoja on heikko, alkavat solut vahingoittua ja sairastua herkemmin.
Tee on vanha lääkekasvi ja piriste, jota Kiinassa on käytetty lääkkeenä jo noin 4000 vuotta. Oikeastaan ei ollut vaivaa tai sairautta johon joko kansanparantaja tai lääkärit eivät olisi suositelleet tai jopa määränneet teetä. Mainittuja käyttötarkoituksia olivat keripukki, kihti, depressio, impotenssi, virkistys ja voimien lisääminen, astma, vilustuminen, keuhkoputkentulehdus, erilaiset säryt, ruuansulatus, sydän- ja verisuonitaudit, sekä erilaiset hermoston sairaudet.
Vihreä tee on ennaltaehkäisevä luontaistuote, jonka terveyttä ylläpitävät vaikutukset ovat kiistattomat. Kasvin alkuperäiset ominaisuudet säilyvät lähes muuttumattomina, sillä vihreän teen valmistusprosessi on erittäin lyhyt. Vihreä tee luetaan ns. funktionaalisiin elintarvikkeisiin, koska sillä on useita edullisia vaikutusta terveyteen. Vihreän teen vaikutuksia terveyteen on tutkittu runsaasti ja tutkimustoiminta jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, myös Suomessa.
Japanissa on todettu erittäin positiivisia tuloksia useiden syöpien ennaltaehkäisyssä tai hoidossa. Hyviä tuloksia on saatu etenkin kurkunpääsyövän hoidossa, ja ennalta ehkäisyssä muun muassa Japanin Shizuokan maakunnassa, jossa esiintyy erittäin vähän syöpäsairauksia. Yhtenä syynä saattaa olla runsas ja säännöllinen vihreän teen käyttö. Vihreän teen ainesosa, EGCG (epigallocatechin-3-gallate) salpaa syöpää aiheuttavaa entsyymiä, nimeltään dihydrofolaattireduktaasi (DHFR). Kuin monissa terveyteen liittyvissä asioissa, näistäkin tarvitaan lisää maailman laajuisia tutkimustuloksia, jotta vaikutukset terveyteen voidaan varmistaa yksiselitteisesti.
Tee auttaa painonhallinnassa. Vihreä tee nopeuttaa rasvan palamista, joka on todettu esimerkiksi Geneven yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa. Koehenkilöille annettiin vihreää teetä kapseloituna uutteena. Tutkimuksessa puolet koehenkilöistä sai vastaavia lumekapseleita. Tutkijat mittasivat aineenvaihdunnan nopeutta 24 tunnin ajan. Teeuutetta saaneiden kalorit paloivat neljä prosenttia nopeammin, ja kokonaisenergian kulutus lisääntyi lähes viisi prosenttia. Vihreän teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin. Tutkijat korostivat, että kyse on kofeiinin ja katekiini-aineiden yhteisvaikutuksesta joka kiihdyttää aineenvaihduntaa, sillä teessä on termogeenisiä yhdisteitä, jotka polttavat paremmin kaloreita. Teen on todettu myös lisäävän insuliiniherkkyyttä, jolla saattaa olla hoikentava vaikutus. Ylipainoisten Ihmisten Insuliini menettää usein tehoaan, jolloin voi kehittyä Insuliiniresistenssi. Se on tila, joka yleistyy parhaillaan Suomessakin myös lasten ja nuorten keskuudessa. Britanniassa jo 30 % lapsista on insuliiniresistenttejä. Tila johtaa usein lihomiseen ja saattaa edistää sokeritaudin puhkeamista. Tyypin 2 diabetestä potevat ihmiset ovat insuliiniresistenttejä, mutta tila ei ole harvinainen muillakaan, varsinkaan ylipainoisilla. Lisäksi tee parantaa aurinkosuojaa ja vähentää jonkin verran haitallisten UV-säteiden vaikutuksia. Teen sisältämä E-vitamiini hidastaa ihon vanhenemista.
Japanilaiset lääkitsevät itseään vihreällä teellä
1) flunssassa: Tutkimuksissa on osoitettu määrättyjen virusten kuolevan katekiini nesteessä.
2) kurkkukivussa: Sekä juomalla että kurlaamalla
3) vatsataudissa: Tutkimukset osoittavat katekiinien tuhoavan mm. Suoliston stafylokokkibakteereita.
4) Aterian jälkeen helpottaakseen ruoan sulamista.
Mustassa ja vihreässä teessä on lähes saman verran kofeiinia, kuitenkin noin puolet vähemmän kuin kahvissa. Teen kofeiinipitoisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea teelehtien määrä ja teen haudutusaika, jolla voi säädellä teen piristävää tai rauhoittavaa ominaisuutta, sekä veden lämpötila.
Kun haluat piristävää teetä, lisää teelehtien määrää ja pidennä haudutusaikaa. Ja noudata vähän korkeampaa veden lämpötilaa. Rauhoittavaa teetä halutessasi toimi päinvastoin, vähemmän teelehtiä ja lyhennä haudutusaika halutun teen mukaan. Yleisesti yrttiteen ja hedelmähaudukkeiden haudutusaika on huomattavasti pidempi kuin teenlehtiä haudutettaessa.
Tee virkistää ja rauhoittaa, ja poistaa väsymystä. Teetä on pitkään käytetty esimerkiksi flunssan lääkkeenä. Se myös parantaa keskittymis- ja reagointikykyä. Teetä käytetään myös korkean kolesterolin ja liikalihavuuden hallintaan, se ehkäisee ientulehdusten syntyä ja hampaiden reikiintymistä, eli kariesta, vähentää pahanhajuista hengitystä, aminobutyyrihappo (GABA) alentaa verenpainetta ja veren sokeria, teen B-vitamiinit helpottaa hiilihydraatti- aineenvaihduntaa, ehkäisee vilustumista ja säätelee ikääntymisen vaikutuksia. Teen polysakkaridit alentavat kohonnutta verenpainetta, ja flovonoidit vahvistavat verisuonten seinämiä. Kaiken lisäksi se on piristävää ja hyvää!