Teen Tuotanto

10 suurinta teen tuottajamaata ovat:

1. Kiinan teen tuotanto noin 2 000 000 tonnia, joka edustaa maailman teen kokonaistuotannosta noin 30- 35%.

Tunnetuimpia tuotantoalueita ovat Yunnan, Anhui, Fujian, Jianxi ,Sichuan, Zhejiang, Jiangsu, Fujian, Guanxi, Henan, Guizhou, Hubei, Guangdong, Heilongjiang, Hunan ja Shandong.

2. Intian tuotanto on noin 1 500 000, joka edustaa noin 30% maailman kokonaistuotannosta. Tunnetuimpia tuotantoalueita ovat Darjeeling, Assam, Nilgiri, Dooars,Kangra, Terai Länsi Bengal, Brahmaputra laakso, Dibrugarh, Lakhimpur, Sibsagar, Darrang, Kamrup, Nagaon ja Goalpara.

3. Kenin tuotanto noin 500 000 tonnia. Keniassa tuotetaan pääosin mustaa teetä ja teeviljelmät ovat kooltaan melko pieniä, joten niiden määrä on melko suuri.

4. Sri Lanka, jonka tuotanto on noin 400 000 tonnia. Sri Lankaa (ent. Ceylon) kutsutaankin usein teesaareksi. Sri Lankassa tuotetaan Ceylon  black, Ceylon green ja Ceylon white teetä. Viljely alueet sijaitsevat saaren eteläosassa. Tunnetuimpia alueita ovat Nuwara Eliya, Uva, Dimbula, Kandy ja Galle.

5. Veitnam, jonka tuotanto on noin 260 000 tonnia. Viljelyalueet sijaitsevat maan luoteis- ja pohjoisosissa. Tunnetuimpia alueita ovat Lam Dong , Thai Nguyen, Phu Tho, Tuyen Quang, Ha Giang ja Yen Bai. Vietnamissa tuotetaan sekä mustaa että vihreää teetä.

6. Turkki, jonka tuotanto on noin 230 000 tonnia, pääosin mustaa teetä. Viljelyalueet sijaitsevat melko pienellä alueella Rize kaupungin ympärillä Mustan meren läheisyydessä. Turkissa juodaan pääosin omassa maassa tuotettua mustaa teetä, sillä teen tuonnille on erittäin korkea tullimaksu.

7. Iran, jonka tuotanto on noin 160 000 tonnia. Tuotanto on pääosin mustaa teetä. Viljelyalueet sijaitsevat Elbruz vuoren ympärillä.

8. Indonesia, jonka tuotanto on noin 140 000 tonnia. Tuotanto on pääsoin mustaa teetä, mutta myös vihreää teetä tuotetaan vähäisissä määrissä. Viljelyalueet ovat pääosin Java ja Sumatra. Valtaosa Indonesian teestä myydään ulkomaille.

9. Argentiina, jonka tuotanto on noin 100 000 tonnia. Viljelyalueet sijaitsevat maan luoteisosassa , vuoristoisissa Misiones, Corrientes , Formosa, Chaco ja Tucumanin provinsseissa. Satokausi on touko-marraskuu. Tuotetaan sekä mustaa että vihreää teetä.

10. Japani, jonka tuotanto on noin 100 000 tonnia, käytännössä pelkästään vihreää teetä.

Suurin ja tunnetuin teen tuotantoalue on Shizuoka. Muita merkittäviä tuotanto alueita ovat Kagoshima, Mie, Kyoto, Fukuoka, Miyazaki, Kumamoto, sekä pienempien määrien Saga, Saitama, Gifu, Nagasaki, Nara, Shiga, Aichi, Oita, Kochi, Ibaragi, Kanagawa. Oikeastaan Japanissa viljellään teetä kaikkialla muualla paitsi pohjoisella Hokkaidon saarella, sekä suur-Osakan alueella. Tunnetuin lajike on Sencha. Seuraavina Gyokuro, Bancha, Tamaryokucha.

Muita merkittäviä teentuottajia Japanin jälkeen ovat Thaimaa, Bangladesh, Malawi, Uganda, Burundi, Tanzania, Myanmar, Mosambik, Rwanda, Nepal, Zimbabwe, Malesia, Taiwan. Kaiken kaikkiaan teen tuotantoa on yli 50 maassa.

Euroopassa teetä kasvaa ainoastaan Portugalille kuuluvalla Azorien saariryhmällä, jossa kasvaa oma teelajikkeensa. Myös Ranskalle kuuluvalla, Reunionin saarella, Intian valtamerellä, on teen tuotantoa. Muita kokeellisia pieniä teeviljelmiä on myös Euroopassa, kuten Skotlannissa.

Shopping Cart
Scroll to Top