Vihreä tee
Vihreä tee on fermentoimatonta. Hapetus estetään käsittelemällä lehtiä kuumassa, jolloin ne muuttuvat sinivihertäviksi. Parkkihapon kaltaiset katekiini-polyfenolit ja alkaloidit ovat vihreässä teessä tallella, vain entsyymit ovat hajonneet. Vihreä teetä tuotetaan monissa teeviljely maissa, kuten Kiina, Intia, Japani, Sri Lanka, Vietnam ja Kiina. Vihreässä on vähän alhaisempi kofeiinipitoisuus kuin mustassa teessä. Tunnettuja vihreitä teelaatuja ovat esim. Sencha, Gunpowder, Chunmee, Hyson, Imperial green, Gyokuro, Bancha, Hoijicha, Genmaicha, Matcha ja monet muut.
Valkoinen tee
Valkoinen tee on kaikkein terveellisin teelaji, tunnettu laji on Pai Mu Tan
Valkoinen tee kerätään määrättyyn aikaan keväällä, jolloin teepensaan lehdet ovat avautumassa ja
silkkisen vaalean nukan peitossa. Satokausi on hyvin lyhyt. Teen lehdet kuivataan vapaasti ulkoilmassa auringossa, eikä niitä fermentoida. Lehdet ovat suuria, ja lehtien väri on hopean valkoisesta vaalean vihreä. Valmis juoma on väriltään hyvin vaalea ja maku hento mutta aromikas, usein vähän makeahko ja yrttimäinen. Valkoinen tee on huomattavasti kalliimpaa kuin monet muut teet, mutta toisaalta se on erittäin kevyttä ja haudutukseen tarvittava määrä on hyvin pieni.
Oolong tee
Oolong on mustan ja vihreän teen välimuoto, joka käy läpi lyhyen fermentoinnin. Hapettumis- eli fermentoitumisaika vaikuttaa oleellisesti teen väriin ja makuun. Lievästi fermentoitu tee muistuttaa ulkoisesti enemmän vihreää teetä, mutta maultaan huomattavasti lähempänä jo mustaa teetä. Esim. Black
Dragon, China Oolong, Mainland Oolong ja Formosa Oolong. Oolongia valmistetaan useimmissa teen tuotantomaissa, mutta kiinalainen Oolong on tunnetuin. Tunnetuja ovat muun muassa Black Dragon, China Oolong, Superior Oolong ja Formosa Oolong, Thailand Amber Oolong, Oolong Malawi, China Milk Oolong, jossa käsittely tapahtuu höyrystämällä kuumaa maitohöyryä teen lehtiin.
Musta tee
Musta tee on täysin fermentoitunut tee. Mustasta ja Oolong teestä on perinteisesti puristettu kiinteitä teekakkuja. Mustaa teetä valmistetaan teepensaan lehden eri osista, joten teen maussa ja lehtien koossa on suuria eroja. Tunnettuja laatuja ovat Keemum, Yunnan, Lapsang Socuhong, Pu Erh, Darjeeling, Sikkim, Nilgiri, Ceylon teet kaikissa laatuluokissa, Assam, Vienam OP, Kenia BOP, Tanzania BOP, Grusia BOP, Turkey BOP ja monet muut. Mustasta teestä on perinteisesti tehty kahden tai useamman teelaadun sekoituksia, joista ehkä tunnetuin on English Breakfast tea sekä BOP että TGFOP versioina.
Keltainen tee
Keltainen tee on erittäin harvinainen teelaatu. Keltainen tee on fermetoimatonta teetä, joka siirretään heti keräämisen jälkeen pimeään ja hapettomaan tilaan, jossa lehdet saavat keltaisen värin. Usein osa lehdistä on myös kevyesti paahdettu. Lehtien väri on vaalean keltaisesta keltaruskeaan. Valmis juoma on väriltään keltaisesta ruskeaan, maku kypsyneen viljava, hieman paahteinen. Tuottajamaat ovat ensisijaisesti Kiina ja Sri Lanka. Keltainen tee on hinnaltaan vielä kalliimpaa puin valkoinen tee.
Aromoitu tee, scented tea
Kuivaamisen jälkeen teenlehdet pyöritellään tuoreissa kukissa, joista tavallisin on jasmiinin kukka. Teen lehdet voidaan tarvittaessa maustaa ueampaankin kertaan, tai pidentää kukkien öljyjen ja aromien vaikutusaikaa , jotta maku ja tuoksu voimistuvat. Aromoitu tee on useimmiten vihreää.
Maustettu tee
Teelaatuja maustetaan hedelmillä, marjoilla, mausteilla, kukilla, yrteillä ja öljyillä. Toki myös Hottiksen käyttämillä luontaisilla aromeilla. Maustettu tee voi olla joko vihreää, Oolongia tai mustaa.
Rooibos eli punapensas
Etelä-Afrikasta kotoisin olevasta punapensaan neulasista valmistetaan hauduttamalla teen tapaista juomaa. Punapensasta voidaan myös fermentoida ja maustaa, kuten teetä.
Honeybush
Honeybush on läheisesti sukua punapensaalle. Honeybush on luontaisesti punapensasta makemapaa. Haudutuslämpötila on korkea.
Mate
Etelä-Amerikkalinen Yerba puun lehti. Mate sisältää runsaasti kofeiinia ja C-vitamiinia. Mateta voidaan juoda joko lämpimänä tai kylmänä. Yleisin on alkuperäinen vihreä maustamaton Mate. Mateesta löytyy myös paahdettuja ja maustettuja versioita. Haudutuslämpötila on korkea.
Lapacho
Etelä-Amerikkalinen kovapuisen Lapacho puun kuorta. Lapaho sisältää runsaasti luonnon omia antibiootteja. Juodaan joko kylmänä tai kuumana. Haudutuslämpötila on korkea.
Yrttiteet
Teen tapaan yrteistä ja mausteista hauduttamalla valmistettava juoma. Yrttitee voi sisältää myös teetä. Haudutuslämpötila on korkea.
Hedelmähaudukkeet
Hedelmistä, marjoista, mausteista teen tapaan valmistettava juoma. Kutsutaan usein hedelmäteeksi, vaikka tästä usein puuttuu teepensaan lehdet. Lainsäädännön mukaan teetä voi valmistaa mistä tahansa syötäväksi tai juotavaksi kelpaavasta kasvista, marjasta tai hedelmästä. Teknisesti nämä ovat yrttteetä tai hedelmähaudekkeita.
Teen luokittelusanasto on englanninkielinen. Pääluokat ovat leaf ja broken. Laatuluokitus alkaa teepensaan ylimmistä lehdistä. Luokitus kertoo teelehtien koon, lehtien ja /tai kärkisilmujen määrän. Broken -luokan tee on tummempaa ja vahvemman makuista. Usein mustasta teestä tehdään sekoituksia, joka sellaisenaan juotavaksi, tai maustettavan teen pohjaksi. Näin varmistetaan laatu-, maku- ja hintataso, huomioiden vuosittaiset kausivaihtelut. Parhaista teelaaduista on usein eri satokausien tuotteita, jotka merkitään 1, between, 2 tai numrolla 3. Ensimmäinen sato on laadullisesti paras, ja maultaan miedoin ja tasaisin.
Yleisimmät teen laatuluokat
FTGFOP1 Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Fekoe
FTGFOP Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FOP Flowery Orange Pekoe, kaupallinen hyvä laatu, pitkät ohuet lehdet
GFOP Golden Flowery Orange Pekoe
OP Orange Pekoe
FP Flowery Pekoe
PS Pekoe Souchong
S Souchong
BOP Broken Orange Pekoe, mukana lehden kärkiosia
BP Broken Pekoe
Fannings Broken Orange Pekoe
Fannings
Dust
Pussiteehen on perinteisesti käytetty Fannings ja Dust laatuja.
CTC (Crush, Tear, and Curl), koneellisesti murskattua teetä
Kirjainyhdistelmän perässä oleva numero ( esim 1) kuvaa satokautta. Esimerkiksi ensimäistä ja usein parasta satoa kuvataan numerolla 1
Pussiteehen on perinteisesti käytetty Fannings ja Dust laatuja sekä CTC- laatua.
Aasiassa noudatetaan paikallisesti erilaisia laatuluokituksia. Kiinassa tarkoin käsin valitusta teestä käytetään Kung Fu:hun viittaavaa nimeä, Congou. Tätä edustaa esimerkiksi Keemum Congou. Souchong tarkoittaa suurta teen lehteä.
Japanin tee on pelkästään vihreää teetä, joka usein luokitellaan valmistusmenetelmän mukaan. Usein eri teelaatuja sekoitetaan keskenään laadun tasapainoittamiseksi. Tunnettuja Japanilaisia teelaatuja ovat:
Sencha, Japanin suosituin ja tunnetuin tee. Sencha edustaa n. 80% Japanin teen tuotannosta.
Bancha, Japanin toiseksi yleisin tee. Suosittu arkitee. Edustaa noin 10% Japanin teen tuotannosta.
Kabusencha, Sencha teetä, jota kasvatetaan varjostusverkon alla.
Tamaryokucha, Kyushan saaren pallomainen vihreä tee
Matcha, erittäin hienoksi jauhettu pulveritee jonka on erityisen arvostettua Japanissa ja ympäri maailman.
Gyokuro, arvostettu tee kevään ensisadosta. Teetä kasvatetaan varjostusverkon alla useita viikkoja.
Hojicha, paahdettua bancha teetä. Tumma ja paahteinen.
Genmaicha, paahduttua riisiä ja Bancha teetä. Yleinen arkitee.
Kansainvälisen tavan mukaan satokausia kuvataan numeroilla. Paras on numero 1.
Oolong teen osalta käytetään erilaista laatumääritelmää, joka kuvaa suoraan teen makua. Käytettyjä ovat
Finest, Extra Fine, Fanciest, Extra Fancy.