Kofeiinin poisto

Kofeiini poistetaan vihreästä paahtamattomasta raakapavusta. Kofeiinin poistossa käytettäviä kantaja-aineita on useita. Ensin vihreitä kahvipapuja höyrytetään, jolloin ne laajenevat ja niistä vapautuu kofeiinia. Poistossa käytettävä välittäjä aineita itse kofeiinin poistoon voivat olla dikloorimetaani (dichloromethane, DCM) hiilihappo (CO2), Etyyli asetaatti (EA) tai vesi (H2O).Prosessilla pystytään poistamaan pavun kofeiinista yli 90 %. Prosessin jälkeen kofeiinia on jäljellä noin 0,1%. Kofeiinin jäljelle jäänyt määrä on niin pieni, että tästä ei enää aiheudu kofeiiniherkillekään mitään oireita. Käytettävällä välittäjä aineella on jonkin verran vaikutuksia kahvin makuun ja aromiin.
Kofeiinin poiston jälkeen pavut kuivataan ilmalla. Prosessin päätyttyä kahvi pakataan uudestaan säkkiin, ja kompensoidaan prosessin aikainen painohävikki.

Kofeiinin poistamisprosessi aiheuttaa kahvipapuun jonkin verran muutoksia. Kahvipavun koko vähän kasvaa, verrattuna alkuperäiseen kokoon, mutta samalla kahvipavun paino pienenee. Myös raakapavun väri muuttuu tummemmaksi. Tästä syystä paahdettu kofeiiniton papu on usein vähän tummempi kuin saman paahtoasteen normaali kahvipapu.

Varsinaisina negatiivisina vaikutuksina ovat muutokset pavun luonteessa ja makuprofiilissa, sekä siinä että kofeiiniton kahvi on vähän kalliimpaa kuin normaali kofeiinia sisältävä papu. Kofeiinin poisto vähentää valitettavasti jonkin verran myös kahvin aromia. Toki se tärkein asian on, että kofeiini on poistunut lähes kokonaan.

Shopping Cart
Scroll to Top