Kahvin kulutus

Vuosittain suomalaiset juovat kahvia noin 10 kg henkeä kohden. Yleisin kahvi on suodatin paahtoinen Arabica kahvi. Kulutusluvut ovat keskimääräisiä, kulutus on saatu jakamalla kokonaiskilot asukasluvulla.

Myös Suomessa tumma paahtoisten kahvien osuus on kasvanut, ja edustaa tänä päivänä jo lähes 25 prosenttia tuotevalikoimasta. Suosituimmat kahvien tuontimaat ovat Latinalaisen Amerikan maita: Brazilia, Kolombia ja Honduras. Afrikasta suosittuja kahvimaita ovat Etiophia ja Kenia.

Suomen suurin kahvitalo on Paulig jonka tunnetuimmat merkit ovat Juhla Mokka ja Presidentti. Suomen toiseksi suurin kahvipaahtimo on Meira, jonka tunnetuimpia tuotteita ovat Kulta Katriina ja Saludo.

Kahvin päälajit ovat Arabica ja aromaattisempi Robusta. Robustan käyttö Suomessa on melko vähäistä. Kahvipensas kukkii juuri ennen sadekautta, ja marjojen kypsyminen kestää ihmisille tutun yhdeksän kuukauden ajan. Marjat muuttuvat kypsyessään yleisimmin punaisiksi tai keltaisiksi (bourbon).
Suomessa kahvia on paahdettu ensialkuun avotulella kattilassa tai pannulla. Myöhemmin myös kaasulla, itse paahtamalla raakapavuista tulee vaihtelevasti juotavaa, mutta paahtoasteet ja tulos vaihtelee suuresti. Välillä itse paahdettu kahvi voi olla erittäinkin maistuvaa -slurps!

Suomessa oli jo 1900 luvun alussa kymmeniä kahvipaahtimoita, mutta sotien jälleen määrä väheni oleellisesti, kun papuja ei juuri ollut saatavana. Nykyään ns. Pienpaahtimoita on noin 40 kpl eri puolilla Suomea. Jokaisella pienpaahtimolla on useita paikallisia tai valtakunnallisia kahvimerkkejä. Pienpaahtimo termiä ei ole määritelty mitenkään tarkasti. Pääosin pienpaahtimot ovat kooltaan pieniä ja paahtokapasiteetti on usein maksimissaan 30 kg ja paahtokoneita on 1-2 kpl.

Hyvää kahvitietoa löytyy esimerkiksi Kirjakaaren julkaisemasta Hanna-Maria Huhtosen kirjasta Suomalaiset pienpaahtimot.

Shopping Cart
Scroll to Top