Kahvin valmistus

 1. Yleisin kahvin valmistustapa on suodatus. Kahvi valmistetaan suodattamalla kuuma vesi jauhetun kahvi läpi. Suodatin on yleisimmin suodatinpaperi tai metallifiltteri. Paras tulos saavutetaan käyttämällä raikasta, puhdasta lähdevettä ja varmistamalla, että kahvinkeitin on varmasti puhdas. Kahvin määrä on noin 6g desilitraa kohden, toki paahtoasteen ja kahvipavun mukaan määrä voi olla enemmän tai vähemmän. Hyvälaatuisella kahvilla usein vähemmän.
  Suodatinkahvi on parhaimmillaan heti suodatuksen valmistuttua.
 2. Pressopannu on kätevä tapa valmistaa hyvää kahvia muutamia kupillisia kerralla. Pressokannuun mitaan haluttumäärä kahvia, esim 6 g/ desilitra ja kaadetaan kannuun tarvittava keitetty vesimäärä. Kahvin valmistumista voi seurata vaikka kahvipöydässä. Kahvin valmistuttua, mäntä painetaan alas ja kaadetaan kahvi kuppiin. Pressokannulla valmistettu kahvi on aromikkaampaa ja täyteläisempää kuin suodatinkahvi, koska siinä on enemmän rasvaa.
  Paras tulos saavutetaan käyttämällä raikasta, puhdasta lähdevettä ja varmistamalla presseokannun puhtaus.
 3. Espressolaite, automaattinen tai pretinteinen. Kotikäyttöön tarkoitetulla espresso laitteela kahvin valmistaminen on helppoa. Täytä vesi- ja papusäilöt ja noudata valmistyajan ohjeita. Paras tulos saavutetaan käyttämällä raikasta, puhdasta lähdevettä ja varmistamalla säiliön ja keittimen puhtaus. Suositeltu kahvin määrä on noin 6g/ espressoannos (3 cl)
 4. Mutteri eli mokkapannu espresson valmistamiseen ilman erillistä espresskonetta. Pannuun annostellaan haluttu määrä kahvia ja vettä, jonka jälkeen pannu laitetaan liedelle. Kuumuus nostaa veden kahvin läpi pannun säiliöön. Mutteripannu on yleisesti käytössä esimerkiksi Italiassa.
  Suositeltu kahvin määrä on noin 6g/ espressoannos (3 cl).
 5. Pannukahvi oli ennen kahvilaitteden keksimistä oikeastaan ainut ja yleisin tapa valmistaa kahvia. Kahvi on suodatin kahvia karkeampaa ja lopputulos on aromikas ja maukas, koska kahvissa on enemmän rasvaa tallella veraatuna esimerkiksi suodatinkahviin. Paras tulos saavutetaan käyttämällä raikasta, puhdasta lähdevettä ja varmistamalla kannun puhtaus.suositeltu määrä on esim 6 g/ desilitra. Lähelle pannukahvin nostalgista makua pääsee parhaisen pressokannulla.
 6. Chemex on amerikkalainen suodatinkahvilaite, jossa käytetään paksumpia ja suurempia suodatinpapereita. Toiminnaltaan ja tarvittavan kahvin osalta verrattavissa suodatinkahvin valmistukseen.
 7. Aeropress on muovista valmistettu yhden kahvikupillisen suodatinlaite. Aeropressilla valmistettu kahvi on puhdasta ja kirkaampaa kuin tavallinen suodatinkahvi.Toiminnaltaan ja tarvittavan kahvin osalta verrattavissa suiodatinkahvin valmistukseen.
Shopping Cart
Scroll to Top