Kahvi ei ole pelkästään terveysjuoma vaan kahvin haittavaikutuksia vähätellään. Jos valmistaa ja juo todella suuria määriä espressokahvia tai käyttää esimerkiksi pressokannua kahvin valmistamiseen, saattaa kolestroli kohota tuntuvasti. Pienempinä määriä kahvia valmistettuna yllä kuvatuilla tavoilla voi toki nauttia. Pressokahvi tai espressokahvi on maultaan täyteläisempi ja maukkaampi kuin suodatinkahvi, johtuen rasvaliukoisista diterpeenialkoholeista.
Kahvi, erityisesti suodattamaton kahvi, sisältää rasvaliukoisia diterpeenialkoholeja, kuten kafestolia. Runsas suodattamattoman kahvin juominen lisää haitallisen LDL-kolestrolin määrää.
Kahvikuppien päivittäiseen turvalliseen määrään vaikuttaa toki myös kahvin väkevyys. Mitä väkevämpää kahvia juo, sitä nopeammin oireita saattaa ilmaantua.
Kahvin juonti voi lisätä närästystä. Kahvi vaikuttaa ruokatorven alaosassa sijaitsevan sulkijalihaksen toimintaan. Sulkijalihaksen rentoutumisen seurauksena mahalaukun hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen ja usein nieluun asti.
Kahvi saattaa ärsyttää vatsaa. Kofeiini lisää mahahapon eritystä ja mahan ärsytysoireita. Kofeiiniherkille suositellaan joko kofeiinittomia kahvilaatuja tai teetä.
Kofeiinille voi tulla myös riippuvaiseksi. Kahvin juonnin lopettaminen kokonaan tai kulutuksen tuntuva vähentäminen saattaa aiheuttaa pääsärkyä. Kofeiinin voi kehittyä myös toleranssi, jolloin kyky sietää kofeiinia kasvaa.
Kohonnut kolesteroli on merkittävä valtimotaudin riskitekijä, joka nostaa sairastumisen vaaraa sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.
Lapsille tai muuten kofeiiniherkille ihmiselle ei suositella kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia. Suositusikä on yli 15 – vuositeille.
Liian runsas kahvin juominen voi johtaa kofeiinin liikasaantiin, jonka oireita ovat sydämentykytys ja hermostuneisuus. Kofeiinin haitat ovat hyvin yksilöllisiä, joillakin kofeiinin haittoja voi ilmetä kun päivittäinen määrä ylittää viisi kuppia. Joillakin määrä voi olla jopa yli 10 kuppia päivässä.
Myös raskaana oleville suositellaan korkeintaan kahta kupillista kahvia päivässä. Suuret kofeiini määrät saattavat lisätä terveyshaittoja sikiölle ja kasvattaa riskiä ennenaikaiseen syntymään.
suodatinkahvissa ei ole haitallisia rasvaliukoisia diterpeenialkoholeja, sillä nämä kolesterolia nostavat aineet jäävät paperisuodattimeen.