Ceylon tee

Ceylonin eli Sri Lankan historia on portugalilaisten, hollantilaisten ja brittiläisten siirtomaavalloittajien värittämä. Pisimpään Ceylon oli Ison-Britannian hallussa vuodesta 1769 vuoteen 1948. Nimi muuttui Sri Lankaksi vasta vuonna 1972.
Sri Lankassa vallitsee trooppinen, lämmin ilmasto ja suureen ilman kosteuspitoisuuteen vaikuttavat kesällä lounaasta puhaltavat monsuunituulet ja talvella monsuunit puhaltelevat koillisesta. Saari on valtaosin tasankoa, mutta eteläosassa on vuoristoa, jonka korkein huippu on 2 524 metriä. Tasangoilla ja rannikolla päivän keskilämpötilat ovat noin 30 °C vuoden ympäri. Ylängöllä, jossa monet Ceylon teen viljelyalueetkin sijaitsevat, lämpötila on noin 15 °C ja toisinaan saattaa esiintyä jopa pakkasta. Talvi, tammikuu- maaliskuu, ovat vuoden kuivimmat kuukaudet. Sateisin aika on huhtikuussa sekä loka-marraskuussa. Aina 1870 – luvulle saakka Ceylon oli tunnettu laadukkaasta kahvistaan, mutta kahviviljelmiä kohdannut vakava tauti romahdutti kahvin viljelyn. Brittivallan aikana kehitettiin nopeasti teenviljelyä, ja Ceylonin tee syrjäytti kahvinviljelyn kokonaan.
Nykyään Sri Lanka on maailman kolmanneksi, tai neljänneksi suurin teen tuottaja. Ceylon teen vuosittainen tuotantomäärä on noin 400 000 tonnia, joka on noin 10 % maailman teen kokonaistuotannosta.
Sri Lanka jakautuu yhdeksään maakuntaan, joissa jokaisessa on oma pääkaupunkinsa. Pääkaupunki on mainittu sulkeissa.

Sri Lankan keskinen provinssi (Kandy)
Sri Lankan itäinen provinssi (Trincomalee)
Sri Lankan keskipohjoinen provinssi (Anuradhapura)
Sri Lankan pohjoinen provinssi (Jaffna)
Sri Lankan luoteisprovinssi (Kurunegala)
Sabaragamuwa (Ratnapura)
Sri Lankan eteläinen provinssi (Galle)
Uva (Badulla)
Sri Lankan läntinen provinssi (Colombo)

Tunnetuimpia teealueita ovat Nuwara Eliya, Uva, Dimbula, Kandy ja Galle. Ceylonin tee luokitellaan kolmeen pääluokkaan, viljelykorkeuden(metriä merenpinnasta) mukaan.
matalalla, tasongoilla kasvava tee: 0 – 600 m
vuoriston alarinteillä kasvava tee: 600 – 1050 m
Ylängöillä kasvava tee: 1050 – 2250 m

Mustan Ceylon teen pääluokkia on monia ja tuotanto valtaosin mustaa teetä
BOP Broken Orange Pekoe
BOPF Broken Orange Pekoe Fanning’s
OP Orange Pekoe
OPAFBOP
OPA Orange Pekoe ‘A’
OPBOP1 Broken Orange Pekoe one
OP1FBOP1 Flowery Broken Orange Pekoe one
BOP1FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fanning’s
FBOPF1 Flowery Broken Orange Pekoe Fanning’s one
FBOPFFBOPFSP Flowery Broken Orange Pekoe Fanning’s Special
FBOPFEXSP Flowery Broken Orange Pekoe Fanning’s Extra Special
D Dust
D1 Dust 1
CTC Teas (cut& tear& curl, koneellisesti rikottua tasakokoista teetä)
BPS Broken Pekoe Special
BP1 Broken Pekoe 1
BPSBPL Broken Pekoe Leaf
PF1 Pekoe Fanning’s 1
PD Pekoe Dust

Valkoisen teen pääluokat ovat:
Silver Tips
Off Grades
BOP 1A Broken Orange Pekoe one A
BMB roken Mix
dustFNGS 1
FNGSPFNGS
PFNGSBP Broken Pekoe
Broken Stems

Vihreän teen pääluokat ovat:
CH Chunmee
GP
SpGP1Gun Powder 1
GP2Gun Powder 2
GP1GP SpGun Powder Special
CHGCGreen Curl
SW Sowmee
GTFFGreen Tea Flowery Fanning’s
BOPF
GTFF1 Green Tea Flowery Fanning’s 1
GTFF
GRP Green Tea Powder

Yleisesti ottaen Ceylonin tee on aromiltaan intensiivisen voimakas ja väriltään melko tummaa. Teen luonteeseen vaikuttaa oleellisesti sen kasvatuskorkeus.
Ceylonin teetä tuotetaan seitsemällä alueella Sri Lankassa. Teestä käytetään yleisesti kasvatusalueen nimeä. Kuten Ceylon OP Nuwara Eliya, Ceylon Bimbula. Teealueita ovat Kandy ja Nuwara Eliya keskisessä provinssissa, Badulla, Bandarawela ja Haputale Uvan provinssissa, Galle, Matara and Mulkirigala eteläisessä provinssissa sekä Ratnapura ja Kegalle Sabaragamuwan provinssissa.
Näistä tunnetuimmat ja arvostetuimmat ovat Nuwara Eliya ja Dimbula, jotka ovat korkeimmilla vuoristoisilla rinteillä kasvatettua teetä. Tyyppillinen tee on Ceylon OP Highgrown.
Nuwara Eliyan tee on väriltään vaaleampaa kuin esimerkiksi Dimbula-alueen teet. Nuwara Eliyan teessä on aistittavissa sypressiä ja aavistus jasmiinia. Nuwara Eliyan naapurissa olevan Pussellawan teet muistuttavat pitkälti Nuwara Eliyan teetä, mutta väri on hieman tummempi ja maussa on aistittavissa häivähdys ruusua.

Dimbulan tee on väriltään enemmän kellertävää kuin Nuwara Eliyan teet. Dimbulan alueen tuotantomäärät ovat suurempia kuin Nuwara Eliyan. Dimbulan teetä käytetään paljon teesekoituksissa ja pohjana useille maustetuille teesekoituksille. Dimbulan kaupallinen merkitys on erittäin suuri. Usein Uvan ja Dimbulan teestä tehdään teesekoituksia.
Uva-alueen tee, joka kasvaa 600 – 1050 metrin korkeudella, on luonteeltaan pehmeä ja kuitenkin hyvin aromaattinen. Muita tämän saman kasvatuskorkeuden teelaatuja ovat Kandy ja Udupussellawa. Tyypillinen tee on esimerkiksi Ceylon OP Ahinsa, joka on luomulaatuinen tee. Teen tuotanto on alkanut nimenomaan Kandyssa vuonna 1867. Kandyn tee on väriltään kuparin ruskeaa ja voimakasta. Monsuunikauden sateet osuvat Sri Lankaan joko luoteis- tai koillissuunnassa, ja vuoristo suojaa suurimmilta sateilta, tai eritoten altistaa sateiden vaikutukselle. Tasangoilla kasvavat teet saavat tuntuvasti enemmän aurinkoa ja lämpöä, mutta ovat useammin alttiina monsuunikausien sateille. Tee kasvaa hyvin nopeasti ja on kooltaan melko suurta. Tee on väriltään tummaa tai punertavan tummaa ja maussa tuntuu selvästi pistävyyttä. Voimakkaassa teessä on burgundy-tyyppistä luonnetta. Tunnettuja tasankoalueiden teetä ovat esimerkiksi Ruhuna ja Sabaragamuwa. Sri Lankan ilmaston moninaisuus sekä maan korkeuserot mahdollistavat eri satokausia sekä makuprofiililtaan hyvin erityyppisiä teelaatuja. Erikoisempana laatuna on kofeiiniton Ceylon FOP Sumatraville. Ceylonin tee onkin hyvin monivivahteista.

Teen ohella Sri Lankassa voi nauttia rantaelämästä ja siirtomaa-ajan historiasta sekä useista Buddha temppeleistä. Sri Lankassa on rantaviivaa yli 1000 km ja hyvin moninainen luonto sademetsineen. Sri Lankassa on 15 kansallispuistoa, joista suurin on Yala. Majoitusvaihtoehtoja löytyy paljon, luksushotelleista villoihin ja pieniin rantamajoihin. Hintataso on melko edullinen. Kohtuuhintaisia tai jopa hyvä hotelleita voi saada noin 20€ hinnalla per yö. Luksushotellien hinnat pyörivät noin 100€ luokassa per yö. Myös Ceylon teen tuotantotiloilla voi majoittua. Saaren hienoimmat hotellit sijaitsevat Colombossa, Gallessa sekä Bentotassa.
Valuutta on Sri Lankan rupia (LKR), noin 0,0046€ eli yksi € on noin 215LKR. Aikaero on 3,5 h. Sri Lankassa tulee toimeen hyvin englannin kielellä. Sri Lankalle ei ole suoria reittilentoja, mutta yhdellä koneenvaihdolla pääsee matkustamaan helposti ainakin Colomboon. Lentoja on tarjolla Aeroflotilla, Turkish Airlinesilla, Qatar Airwaysilla ja Flydubailla.

Shopping Cart
Scroll to Top